logo designer grafistas gia logotypa 11

Περισσότερες από 350 επιχειρήσεις  στην Ελλάδα, Κύπρο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Η.Π.Α. έχουν εμπιστευθεί το σχεδιασμό του λογοτύπου τους στη σχεδιαστική υπηρεσία Logo4start.com του γραφίστα / logo designer Κατσιγιώργη Παύλου από το Δημιουργικό Γραφείο smartgraphic | creative studio

5 TIPS ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Δεν είναι δύσκολο για ένα επαγγελματία σχεδιαστή λογοτύπου να αναγνωρίσει ένα ερασιτεχνικό από ένα επαγγελματικό λογότυπο. Υπάρχουν κάποια βασικά σημεία τα οποία αν δώσει κάποιος προσοχή αντιλαμβάνεται όχι μόνο τη διαφορά αλλά και το πόσο δύσκολα μπορεί μελλοντικά να διαχειριστεί κανείς ένα σχεδιαστικό προϊόν, όπως ένα λογότυπο εταιρείας που δεν έχει κατάλληλες προδιαγραφές.

Άρα όταν είστε στο δίλημμα να αναθέσετε το σχεδιασμό της επαγγελματικής εικόνας της εταιρείας, σε γραφίστα που σας υπόσχεται ότι θα σας σχεδιάσει κάτι “οικονομικό” και “καλό”, δείτε πρώτα στα δείγματα εργασιών του και μετά αποφασίστε.

Επικεντρωθείτε στα παρακάτω βασικά σημεία:

1. ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ VS ΑΠΛΟΤΗΤΑ

Τα ερασιτεχνικά λογότυπα τείνουν προς τη πολυπλοκότητα σε αντίθεση με τα επαγγελματικά που επικοινωνούν άμεσα την ιστορία της εταιρείας. Τα παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που όλοι έχουμε κατά νου το αποδεικύνουν αυτό. Είναι απλά και ξεκάθαρα στο τι επικοινωνούν ως αναφορά το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας. Σκεφτείτε την Apple, Puma, HP, Volkswagen, IKEA  ή ακόμα και τα γνωστά ελληνικά brands όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, Τράπεζα Πειραιώς, Public, Simply Burgers.

Το design τους δεν είναι περίπλοκο αλλά υπάρχει νοηματική προσέγγιση στην απεικόνιση. Και σαφώς ο σχεδιαστής είχε στρατηγική στο σχεδιασμό και δε σχεδίασε κάτι απλά “ωραίο”.

2. ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ

Στη σημερινή εποχή το λογότυπο πρέπει να έχει εξίσου κατάλληλη εφαρμογή είτε σε ηλεκτρονική μορφή είτε σε έντυπη μορφή. Πρέπει να δείχνει σωστά και ευανάγνωστα είτε σε οθόνη επιτραπέζιου Η/Υ, tablet, κινητό είτε σε εφαρμογές εταιρικής ταυτότητας όπως επαγγελματική κάρτα, επιστολόγχαρτο, φάκελο, επιγραφή, ρούχα κ.τ.λ. Συνήθως τα λογότυπα που διακρίνονται από έλλειψη ευελιξίας, αλλοιώνεται η εικόνα τους όταν πρέπει να γίνουν scalable σε διαφορετικές εφαρμογές.

3. ΠΟΛΥΦΟΡΕΜΕΝΕΣ ΦΟΡΜΕΣ

To στοιχείο της έκπληξης είναι το “κάτι” που κάνει ένα λογότυπο να αποτυπωθεί στη μνήμη. Ότι ακριβώς αντίθετα συμβαίνει με τις πολυφορεμένες φόρμες ή τα design trends που πάσχουν σε διαχρονικότητα και δυνατότητα εύκολης μνημόνευσης.

Tips για να αντιλαμβάνεσαι το ερασιτεχνικό λογότυπο

4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ

Ένα επαγγελματικό λογότυπο επικοινωνεί την εικόνα και τις αξίες της εταιρείας διακριτικά, καθαρά και έξυπνα αν είναι δυνατόν. Η φλυαρία, η “διακόσμιση” και τα πολλά focus points αποδυναμώνουν μια σοβαρή και αξιόπιστη εταιρική εικόνα που θα πρέπει να επικοινωνηθεί άμεσα χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής.

5. ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Το βασικό χρώμα ή οι συνδυασμοί χρωμάτων δεν επιλέγονται απλά γιατί αρέσουν στο πελάτη ή προτιμά ο γραφίστας συγκεκριμένα χρώματα. Έχουν άμεση σχέση και συνάφεια:

  • με το αντικείμενο εργασιών
  • πως η επιλογή χρώματος επικοινωνεί σωστά την εταιρεία σύμφωνα με το κοινό στόχο (target group)
  • τι ισχύει στον ανταγωνισμό και τη τοποθέτηση (positioning) του brand σε αυτό

Η επαγγελματική εικόνα μιας εταιρείας αποτελεί περουσιακό της στοιχείο και είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ανατεθεί σε μη επαγγελματία σχεδιαστή.

Pavlos Katsigiorgis Grafistas Gia Logotypa Etairion Logo4start

ΚΑΤΣΙΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ

logo4start.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ