Περισσότερες από 350 επιχειρήσεις έχουν εμπιστευθεί το σχεδιασμό του λογοτύπου τους στη σχεδιαστική υπηρεσία Logo4start.com του γραφίστα Κατσιγιώργη Παύλου από smartgraphic | creative studio. Συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο για την επαγγελματική εικόνα της επιχείρηση σου.

10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
 1. Ανάθεση σχεδιασμού λογοτύπου σε μη επαγγελματία γραφίστα. Ισχύει η απαράβατη αρχή “you get, what you pay”.
 2. Να χρησιμοποιεί κανείς στις τελευταίες “μόδες” ή πολυφορεμένες και κοινότυπες φόρμες χωρίς καμία φρέσκια πρωτότυπη ιδέα με το στοιχείο της έκπληξης
 3. Να υπάρχουν στο λογότυπο στοιχεία μη γραμμικά αλλά φωτογραφίες με αποτέλεσμα όταν χρειαστεί να εκτυπωθεί το λογότυπο σε μεγάλες επιφάνειες, τότε να εμφανίζονται προβλήματα εκτύπωσης.
 4. Να μην υπάρχει πρωτότυπος σχεδιασμός αλλά να χρησιμοποιούνται γραμμικά στοιχεία που πολύ εύκολα βρίσκει κανείς σε μη επαγγελματικά λογότυπα. Τι πιο συνηθισμένο παράδειγμα από τα λογότυπα με τις υδρόγειους σφαίρες.
 5. Ο σχεδιαστής – γραφίστας να έχει κατά νου να σχεδιάσει κάτι που να του αρέσει προσωπικά και όχι κάτι που να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες εμπορικού σήματος της εταιρείας καθώς και τη μακρόπνοη στρατηγική επικοινωνίας της.
 6. Σχεδιασμός λογοτύπου με υψηλή λεπτομέρεια η οποία σε ορισμένες συνθήκες εκτύπωσης του λογοτύπου (π.χ. επαγγελματική. κάρτα) χάνεται ή δε φαίνεται.
 7. Μη κατάλληλη επιλογή χρώματος ή συνδυασμός χρωμάτων με αποτέλεσμα το λογότυπο να μην έχει σαφή και ξεκάθαρη ταυτότητα και αντιπροωπευτικότητα του αντικειμένου εργασιών.
 8. Λάθος επιλογή γραμματοσειράς σημαίνει λάθος εικόνα της εταιρείας.
 9. Παρομοίως και ο σχεδιασμός λογοτύπου με πολλές οικογένειες γραμματοσειρών.
 10. Πολλούς συνδυασμούς χρωμάτων. Το πολύ έως 3 χρώματα με ιδανική επιλογή των συνδυασμό των 2 χρωμάτων. Ισχύουν και εξαιρέσεις.

ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΥΧΝΑ;

 • To λογότυπο επικοινωνεί άμεσα την εικόνα μιας εταιρίας. Ζητούμενο είναι η εικόνα αυτή να μείνει στη μνήμη της αγοράς και των καταναλωτών.
 • Άρα η αλλαγή του λογοτύπου χρειάζεται να γίνει μόνο όταν υπάρχει αλλαγή στο τομέα δραστηριότητων μιας εταιρείας με επέκταση ή διεύρυνση των υπηρεσιών.
 • Το μίνιμουμ “ζωής” ενός λογοτύπου είναι τα 7-10 χρόνια. Και βέβαια δεν αλλάζει ποτέ απλά και μόνο για αισθητικούς λόγους. Βασικοί λόγοι επανασχεδιασμού του λογοτύπου αποτελούν η εικόνα της εταιρείας να ανταποκρίνεται στο σήμερα αλλά και στο μέλλον της αγοράς καθώς και όταν υπάρχει διεύρυνση ή επέκταση των δραστηριοτήτων της.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ;

 • Η εταιρική ταυτότητα επικοινωνεί με τους πελάτες μας ακόμα και όταν εμείς δε βρισκόμαστε παρόν. Αντιπροσωπεύει την επιχειρηματική μας εικόνα.
 • Αντιπροσωπεύει το αντικείμενο εργασιών, το κύρος, την αξιοπιστία, τις ιδιότητες, τις αξίες και μακροπρόθεσμα τη φήμη της εταιρείας.
 • Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πώλησης και το βασικό θεμέλιο της εικόνας ενός brand.

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ;

To λογότυπο είναι ένα όνομα, σύμβολο ή εμπορικό σήμα που έχει σχεδιαστεί για εύκολη και σαφή αναγνώριση.

ΚΑΤΣΙΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ

logo4start.com